Aos
da miña quinta, en canto nos saía a primeira peluxe na cara púñannos un
ghurruchiño de viño, iso si con gasosa. Seica era un alimento. Como era da
“casa” e “frouxo”, un chisco non facía mal, que aínda que fose un requilante
non era do “Pericocho”, que o facía con pos no almacén.
Dicían
que a cervexa era mellor, só que como non a había na casa ou era moito máis
cara, consumíase pouco. As paridas agasallábanas cunha caixa por mor do seu
poder reconstituínte e da axuda para lles subir o leite. Como remedio, miña
avoa era máis partidaria do Sanson que de ser por pracer debería ir acompañado dunha
galleta de vainilla.
Na
verdade, o que máis nos sabia era a gasosa. Por iso os maiores andaban sempre a
racanear nela que había que collerlla ao do camión. Probei a cervexa unha vez
que fun con meu pai á feira e non me
gustou nada, e iso que máis da metade era gasosa. Era do León; descoñezo se se
embotellaba na fábrica da Barxa en García Barbón, onde se elaboraba a Cruz
Branca. Daquela non se lle dicía “clara” nin o consumo alcanzaba os niveis da
actual mocidade cervexeira.
Nós
sempre fomos máis de viño. E iso que nos tocaba lidar con algún que manda nabo.
Así nos quedou o estómago de alterado. Como non lembrar aquel branco turbio, a
ferver, do Franco compostelán. Menos mal que no Carballiño tomabamos tintos de
Cabanelas ou brancos de Beade.
Como
ritual comezaron a impoñerse os champañas, que eran cataláns e agora
chamáselles “cava”, en vodas e bautizos. A moda estendeuse mesmo ás celebracións
familiares de Nadal e fin de ano, aínda que o sector máis popular argallou unha
desculpa aforradora para o cerimonial; gustáballe máis a sidra “El gaitero”,
que tamén mandaba nabo, pero total, para facer a broma...
Nestes
deveceres líquidos moito teñen cambiado os costumes e a sociedade. Naquela altura
os viños galegos, en especial o Ribeiro, perderon todo creto, cando menos na
emerxente sociedade urbana. Os caldos foráneos, “Riojas”, aproveitaron a
oportunidade para pillar unha cota de mercado que seguen apañando con certas
concesións aznarianas aos “Riberas”.
Pola
contra a xente nova derivou cara ao consumo de cervexa, ao rebufo da marca
coruñesa, ao tempo que os viños galegos despregaban en calidade e prezo.
Primeiro os cartos, ás veces de procedencia enigmática, que foron quen de asociar,
para os turistas, unha caste de uva co marisco. Despois os magníficos labores
de bodegas da Ribeira Sacra, do Rosal, do Ribeiro, de Monterrei ou de
Valdeorras situaron os brancos galegos entre os mellores do mundo e nos
restaurantes máis prestixiados. Falta o impulso dos tintos, aínda baixo a
presión de costumes herdadas.
Nos
últimos anos encetouse a elaboración de espumosos, coido que é a denominación acordada;
en Portugal espumantes. Moitos deles responden aos grandes logros das bodegas
elaboradoras e xa non temos razón algunha, cando xa non se limita ao consumo
ritual, para degustalos na vez dos foráneos, máis ou menos coñecidos.
Semellan
unha novidade os viños galegos con burbullas, mais non o son tanto. Nos
dinámicos “tolos” anos vinte do pasado século, aquí, no Val Miñor, elaborouse o
primeiro “champán” galego por iniciativa da sociedade “Manuel Costas y
Compañía” que era resultado da asociación de Bautista López Valeiras, dirixente
dunha potente empresa de distribución de viños e conservas, e Manuel Costas, un
produtor de viño da Ramallosa encargado da súa fabricación. A empresa non durou
máis de cinco anos pero cábelle o honor iniciático.
Poucos
anos máis tarde en Ourense elaborouse o champán Gulías, máis duradeiro e, seica,
de gran calidade. Houbo outros intentos, tamén efémeros.
Semella
que as burbullas volveron para ficar. Oxalá.
Martes, 20 de xuño de 2017
Ningún comentario:
Publicar un comentario